Facebook Twitter Gplus E-mail RSS
Home Kurser Hundspannsäventyrskurs 2017

Hundspannsäventyrskurs 2017

Hundspannsäventyrskurs

Det är inte alltid så lätt som det ser ut… ;-)Vill du se fler bilder? Klicka här!

Vill du fördjupa dina kunskaper om hundspannskörning? Kanske har du egna hundar men känner att du saknar erfarenhet för att bege dig ut på fjället ensam? Vill du lära dig mer om hur man kör och sköter om draghundar? Då är detta kursen för dig!
Vi kommer att färdas i fjäll och skogsterräng och alla deltagarna kör vars ett eget hundspann med Working Husky kennels hundar. Upplägget är enkelt. Vi drar på tur på riktigt, rakt ut på fjället med våra vältränade hundspann. Med i slädarna har vi tält, bensinkök, hundmat och allt vi behöver för att göra detta till ett trevlig, lärorikt och intressant äventyr.

Kontakta oss för bokning och mer info på vår mail: info@jokkmokkguiderna.com

Dag-för-dag-program:

———————————————————————————————–
Dag 1 Ankomst till Svenska Lappland
Vi möts på Saltoluokta Fjällstation. Här checkar vi in för natten. Hundarna tas om hand och vi äter gemensam middag i restaurangen.

Dag 2-7: Med hundspannen över vidderna
Vi startar med frukost på Saltoluokta fjällstation innan vi går ut och gör hundspannen färdiga. Vi igenom hur man lastar en släde och varför man gör på ett visst sätt. Hur man kör, bromsar, de enkla kommandona och hur vi arbetar med hundarna. Sedan selas hundarna och kopplas in framför slädarna.
Under de kommande dagarna har vi olika rutter som kan vara aktuella. Fokus på kursen ligger i att lära sig mer om att köra hundspann och inte till färdas i ett specifikt område. Utifrån rådande väder och snösituation samt med hänsyn till renskötseln kommer vi att besluta vart rutten går. Det är fyra alternativ som är mest troliga.

Alt 1: Expedition från fjällen till skogslandet
Är det bra snöförhållanden och om väderprognosen ser lovande ut kommer vi att försöka köra helt ner till Jokkmokk och vår kennel. Detta blir en färd på 220-250km. Till en början längs Kungsleden men därefter igenom Pärlälvens naturreservat och österut mot Jokkmokk. Vi passerar platser som Aktse och Rapadalens mynning, Kvikkjokk som är en liten fjällby vid vägs ände, Årrenjarka och Lillselet som är en av Sveriges få byar utan väganslutning innan vi är nere i Jokkmokk. Vi kommer dels att bo i stugor men även flera nätter i tält.

Alt 2: Kaitumdalen och Kebnekaiseområdet
Vi färdas österut längs Stora Luleälvens dalgång för att sedan följa vinterleden norrut mot Tjuonajokk. Här viker vi av västerut och följer Kaitumälvens dalgång upp tills vi når Kungsleden. Vidare norrut till de klassiska området väster om Kebnekaise. Finns det mycket snö kan vi gå förbi Kebnekaise fjällstation ner till Nikkaluokta och därifrån söderut tillbaks över fjällplatån mot Tjuonajokk och Kirjaluokta. Delar av denna sträcka är vissa år mycket snöfattig. Är det mindre med snö håller vi oss på högfjället och kör västerut mot Hukejaure för vidare färd ner mot Sitasjaure och Ritsem.

Alt 3: Sareks utkanter
Vi följer Kungsleden söderut mot Sitojaure och Aktse. Här färdas vi i klassiska områden med Sareks nationalpark väster om oss. Vi besöker den klassiska Rapadalens mynning och får se de stora ansamlingarna av Sångsvanar i Laidaures utlopp. Här färdas vi igenom de gamla fjällurskogarna i Manakområdet upp mot de höga fjällen i utkanten av Sareks nationalpark.

Alt 4: Ritsemområdet
Är det en tidig vår med lite snö och varma temperaturer har vi en plan för det också. Då flyttar vi upp starten till Ritsem där vi normalt har bra snöförhållanden långt in mot slutet av maj månad. Här kör vi direkt ut på kalfjället norrut in mot högfjällsområdet väster om Kebnekaise. Målet är att köra runt mot Hukejaure, Alesjaure, Sälka och tillbaka till Ritsem. En fin tur ovan trädgränsen mest hela tiden.

Kursinnehåll: För alla alternativen gäller att vi bor mestadels i tält. Vi lagar maten gemensamt på bensinkök. Under denna tur kommer du att erbjudas en större inblick i hur man lever med ett hundspann ute på tur. Utfodring, turplanering, val av tältplats, rutiner vid vintercamping, fjällsäkerhet, hur man hittar vatten, hur du stormsäkrar ett tältläger och hur du tar hand hundarna i olika situationer och förhållanden. Vi tittar även på draghunds- och slädutrustning. Hur väljer man sele, olika typer av slädars fördelar och nackdelar, hundsockar, draglinor osv. Friluftsteknik som orientering, vägval, turplanering, säkerhetstänk, att hålla sig torr samt en hel del om personlig utrustning.
Utbildning sker samtidigt som vi genomför en slädhundstur i lappländsk natur. Kalfjäll, fjällnära urskogar, älvdalar, vida vidder och frusna sjöar. Hade vi kunnat boka väder skulle vi gärna bokat flera olika typer av väder. Allt från snöstorm till kavlugna gnistrande dagar. Nu fungerar det inte riktigt så så vädret får vi ta som det kommer. Om vi inte kört alternativ 1 kommer vi under eftermiddagen dag 7 att med bil transportera oss ner till Jokkmokk. Här äter vi gemensam middag och checkar in för boende Jokkmokks Vandrarhem Åsgård.

Dag 8: Avresa från Svenska Lappland.
Efter frukosten är det dags för avresa.

Resefakta

————————————————————————————————–
Datum: 21 – 28 April 2017

Pris: 19 200 Sek/pers (inkl.moms)

Min 2 deltagare/max 4 deltagare.Större grupper på förfrågan.

Inkluderat i priset: Individuellt hundspann med utrustning, guide, varm jacka och byxa, varma stövlar, mössa, vantar, sovsäck och liggunderlag.
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8, logi (1 natt på Saltoluokta Fjällstation (grupprum), 1 natt på Jokkmokks Vandrarhem (grupprum) och 5 nätter i fjällstugor och tält)

Ej inkluderat i priset: Resa samt transfer till Saltoluokta Fjällstation och från Jokkmokk (turen startar i Saltoluokta och slutar i Jokkmokk), reseförsäkring och alkoholhaltiga drycker.

Turförhållanden: Svårighetsgrad; Alla aktiviteter är mestadels måttligt ansträngande men ibland tuffa. I fjällstugorna sover vi i våningssängar blandat män och kvinnor i samma rum. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men vid tältplatserna gräver vi hål i snön. Tälten som vi använder är komfortabla och stormsäkra Hillebergstält. Sovsäckarna har extremtemperatur på ned till -40C. Vi använder dessutom fleeceinlet vilket höjer tempen ytterligare ca 10C. Liggunderlagen är uppblåsbara down mats.

Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs.

Hundar: Man får INTE ta med egna hundar på denna kurs. Vi kör alla med våra hundar från Working Husky Kennel som är inskolade och tränade för denna uppgiften.
————————————————————————————————–
För bokning och mer info på kontakta oss på: info@jokkmokkguiderna.com