Facebook Twitter Gplus E-mail RSS
Home Arbetande siberian huskies Planerade valpkullar 2016
formats

Planerade valpkullar 2016

Planerade_valpkullar_2016_2

Åttan och Rambo leder mitt spann under en av vinterns många långturer.


Under våren har vi parat två av våra tikar. Dessutom så inväntar vi ytterligare en tiks löp för att göra ytterligare en parning. Vi kommer att sälja en del av valparna men behålla flera stycken själva. Kullarna har vi planerat utifrån hur de dels stamtavlemässigt kan fungera ihop men även hur de arbetsmässigt fungerar.

Linjeavel, inavel eller utavel är någonting som ofta diskuteras. Skämtsamt brukar jag säga att skillnaden på linjeavel och inavel är att linjeavel kallas det när det faller väl ut. Då vi ser fördelar och nackdelar med båda avelsmodellerna bedriver vi båda typer på vår kennel. Fokus ligger dock hela tiden på att avla fram bra siberian huskies för drag.

Linjeavel är att avla med besläktade hundar. Man skall tänka sig för innan man gör detta. Det kan slå mycket väl ut både vad gäller att få bra brukshundar men även om man vill ta fram hundar som är bra för framtida avel. Linjeavlade hundar brukar få väldigt starkt ärftliga egenskaper. Dessutom så blir ofta valpkullarna väldigt homogena.

Utavel är då man avlar på obesläktade hundar. Här blir utfallet betydligt svårare att förutspå. Fördelen är att hundarna får en bredare genetisk bas. Detta är ett säkert sätt att avla på men det kan väldigt ofta ge icke homogena valpkullar.

Om de hundar som vi har parat kan ni läsa mer
om under fliken ’Valpar’. Är du i valpköpartagen så tveka inte att kontakta oss. Vi nås lättast per mail (info@jokkmokkguiderna.com) eller via våra facebookkonton.

Planerade_valpkullar_2016_1

Susitievans Arial är en charmerande go liten hårding.

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
No Comments  comments 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *