Facebook Twitter Gplus E-mail RSS
Home Amundsen Race Arbetssäsongen 2015
formats

Arbetssäsongen 2015

Arbetande_siberian_husky_2015-3

Våra Siberian Huskies är ofta lyhörda och vill vara oss till lags. Här ser vi Working Husky Totte och framför Working Husky Åhman.

Arbetsäsongen 2015 börjar närma sig sitt slut. Som vanligt har vi kört en hel del korta turer, tre till sex timmar, med sittande passagerare på slädarna. Men det har även blivit en hel del längre turer och expeditioner på två till tio dagar.

Säsongsavslutningen blev sju veckors långturande på raken utan att komma tillbaks hem till kenneln. Ganska tufft för hundarna då det bor ute oavbrutet och arbetar långa dagar. Vi ser dock till att de får ca 36-48 timmar sammanhängande vila/vecka. Om en hund blir sliten har vi möjlighet att skicka hem denne för uppvilning på kenneln men de flesta bara tuffar på utan problem.

Denna vinter har varit riktigt tung för hundarna. Mycket snö, varmt och dåligt glid så vi har väldigt ofta haft riktigt tunga körningar. Snöstormarna har inte varit allt för hårda men väldigt vanliga. Vi har inte tvingats ligga still en enda dag, väderfasta, men det har blivit en del körning i snödrev.

Hundarna fortsätter att imponera. Nya ledarhundar kommer fram, unga hundar visar framfötterna och de äldre fortsätter att utvecklas och imponera. Utan tvekan fungerar våra hundar väldigt bra för längre och krävande körning i fjäll och skogsterräng.

Tävlingssäsongen blev väldigt snöplig. Femundlöpet 600 fick vi ställa in dagen före avfärd pga husproblem och Amundsenrace ställde vi in pga influensa. En stor besvikelse för oss alla inblandade såväl handlers, förare och alla som följer oss.

Unghundarna fortsätter att växa och inkörningen är påbörjad. Det ser lovande ut men är förtidigt för några egentliga slutsatser. Vi har ett gäng tikar som är, håller på eller skall bli parade. Fyra kullar är planerade men hur många det blir i verkligheten är en annan sak då vi använder äldre hanhundar. Vi återkommer med mer information om de planerade kullarna.

Arbetande_siberian_husky_2015-1

Att bo ute sju veckor på raken är krävande för hundarna. Här ser vi Susitievan Arial som låtit sig täckas av drevsnön.


Arbetande_siberian_husky_2015-2

En helt vanlig campingnatt med fyra gäster och 34 av våra siberian huskies. Bilden är från övre Rapadalen i Sareks nationalpark.


Arbetande_siberian_husky_2015-4

Hundar som följer spår kan vara guld värda. Här är ännu en dag med snödrev och halvkass sikt.

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
1 Comment  comments 

En kommentar

  1. Helen Conte

    Så synd att vårens sista tur inte blev av så att jag fick njuta av att köra spann med era hundar. Jag hoppas på nästa år. Det ska bli spännande att följa eventuella kullar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *