Facebook Twitter Gplus E-mail RSS
formats

Hösten är här

siberian_husky_hosttraning_1

Norrsken över hundspannet tillhör vardgasjobbet.

Hösten har kommit till Jokkmokk och det betyder att hundträningen är i full gång. Under första delen av augusti sjunker temperaturen såpass mycket att vi kan sela ut spannet och påbörja dragträningen.

I år har vi 46 arbetshundar i träning. Alla våra hundar är registrerade Siberian Huskies. Träningsgrupper och träningsscheman är noggrant planerade så att alla hundar får samma förutsättningar inför den kommande säsongen. För vår verksamhet behöver vi 40-44 fullt fungerande arbetande slädhundar. För få hundar till antalet gör att vi måste köra med mindre guidespann och att hundarna inte får möjlighet till den extra vila de ibland behöver. För många hundar gör å andra sidan att vi måste nagga i kvalitén på den träning och skötsel vi vill ge dem.

Att ha stora kennlar är inget självändamål. Fördelen med många hundar är förvisso att man får många hundar att jämföra och man kan få ett bra avels-urval då man ofta kan behålla stora delar av valpkullarna. Men, man måste ju köra alla dessa hundar för att kunna utvärdera dem. Alltså är allt för många är inte heller den enda lösningen. Var hundförare måste hitta just den balansen som fungerar i deras liv och verksamhet. Det finns nämligen många baksidor med att hålla ett allt för stort antal hundar. För vår del har det optimala antalet blivit 40-44 körhundar under säsong.

siberian_husky_hosttraning_2

Working Husky Rambo.

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
1 Comment  comments 

En kommentar

  1. Susanne Skälhammar

    Ojoj😯 så många. För mig är det optimala antalet hund 1st 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *